Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Essentiële oliën zijn vluchtige en aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Essentieel zegt iets over het wezen(essentie) van de plant. Voor de plant is de olie onmisbaar, omdat deze verschillende functies aanstuurt die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de plant.

Eigenschappen van essentiële olie

In de natuurgeneeskunde gebruiken we de term essentiële olie, omdat we de essentiële(therapeutische) eigenschappen gebruiken die de olie bezit.

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature antibacterieel. Zuivere essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook inwendig worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen.

Bij kinderen is het heel belangrijk is om alle oliën altijd te verdunnen met een draagolie, dat kan bijvoorbeeld zijn kokosolie, amandelolie of jojobaolie. De huid van kinderen is heel kwetsbaar en gevoelig, 100% zuivere essentiële oliën zijn heel puur en daardoor te heftig om puur op de kinderhuid te gebruiken. Breng geen olie aan op de handjes of vingertjes van kinderen. Via de handen/vingers kan de olie in de ogen of mond van de kinderen komen. Komt de olie toch in de ogen of op de huid en gaat dit irriteren nooit water gebruiken om de olie te verwijderen, met water wordt het alleen maar erger. Schoonmaken met een watje en een draagolie.

Toepassingen

Baden

Gebruik nooit onverdunde essentiële oliën in het bad, maar vermeng ze met een draagolie. Vermeng ca. 10 ml draagolie met 4 tot 6 druppels essentiële olie. Het warme badwater bevordert de opname van de essentiële oliën door de huid. Een bad van ca. 15 minuten garandeert een optimale werking van de essentiële oliën. Ook een verzorgend voetbad behoort tot de mogelijkheden. Gebruik daarvoor 2 druppels essentiële olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5 ml. draagolie.

Massage

Meng 2 tot 6 druppels essentiële olie in 10 ml neutrale basisolie. Voor kinderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel essentiële olie per 10 ml basisolie aangeraden. Wrijf de essentiële olie die je kind nodig heeft onder de voetjes. Onder de voeten zitten de grofste poriën van ons lichaam waardoor de essentiële olie binnen 30 seconden wordt opgenomen in het bloed en zijn weg vind waar het nodig is.  Een massage is voor iedereen geschikt dus ook voor kinderen en baby’s is dit natuurlijk heel fijn. Plaatselijk inwrijven mag ook maar vergeet ook dan niet de olie altijd te verdunnen. Heeft een kind buikpijn of hoofdpijn dan mag je de olie verdunt op het hoofd of buik smeren.
Let op bij het gezicht/hoofd dat het niet in de oogjes komt!

In een diffuser

Heel geschikt om een heerlijke geur in de kinderkamer te verspreiden die kinderen bijvoorbeeld helpt bij slaapproblemen, verkoudheid, griep, wakker worden, concentratie tijdens huiswerk maken of om drukke kinderen te laten ontspannen. Vandaar ook zo goed toe te passen bij hoogsentieve kinderen.

Kompressen

Vul een schaal met warm of koud water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiële olie aan toe. Doordrenk een handdoek met dit water en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek. Een koud kompres met een bepaalde essentiële olie heeft bijvoorbeeld een heerlijk verkoelende werking bij een verzwikte enkel. Bij buikpijn is een warm kompres met een andere essentiële olie aan te bevelen.

Voor advies over het gebruik van essentiële oliën bij kinderen, welk merk en welke essentiële oliën geschikt zijn voor kinderen, kan je het contactformulier invullen. Ga nooit zomaar zelf "dokteren"  met essentiële oliën bij kinderen.

 

0
0
0
s2smodern

INPP Therapeut

inpp_trans_210.png

Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Waarderingen


Waarderingen