Wat is de Tonische Labyrint reflex?
De tonische labyrintreflex (TLR) is een van de primaire reflexen die bij je baby aanwezig zijn en die helpt bij hun motorische ontwikkeling. Deze reflex wordt aangestoken door de positie van het hoofd ten opzichte van de zwaartekracht en heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van de ontwikkeling van evenwicht, coördinatie en spiercontrole.
De reflex is te verdelen in twee vormen: de voorwaartse TLR en de achterwaartse TLR.
- Voorwaartse tonische labyrintreflex (TLR flexie)
Wanneer het hoofd van een baby naar voren buigt (bijvoorbeeld als de baby zijn hoofd naar de borst brengt), zullen de armen en benen van je baby zich buigen of in een “gekromde” positie komen te staan. Dit zorgt ervoor dat de baby reflexmatig in een meer gebogen, zittende houding komt. - Achterwaartse tonische labyrintreflex (TLR extensie)
Wanneer het hoofd naar achteren wordt gekanteld, zullen de armen en benen reflexmatig in een gestrekte positie komen, wat je baby helpt in een houding die meer gericht is op het oprichten van het lichaam. Dit ondersteunt de stabilisatie van het hoofd en de nek in de vroege ontwikkelingsstadia..
Functie Tonische Labyrint reflex
De TLR heeft verschillende functies:
- Ondersteuning van de motorische ontwikkeling:
De reflex helpt een baby om de controle over zijn lichaam te ontwikkelen. Door de invloed van de reflex op de spierspanning leren kinderen hoe ze hun spieren moeten gebruiken, wat essentieel is voor latere motorische vaardigheden zoals kruipen en lopen. - Spierbeheersing en balans:
De TLR helpt bij de ontwikkeling van spierbeheersing, wat een basis vormt voor de latere ontwikkeling van evenwicht en coördinatie. De reflex ondersteunt de integratie van visuele en vestibulaire informatie, wat de baby helpt om in evenwicht te blijven, zelfs wanneer het lichaam beweegt. - Stimulatie van de proprioceptie
Proprioceptie is het vermogen om het lichaam in de ruimte te voelen. De TLR stimuleert dit zintuig door de invloed van het hoofd op de spieren en gewrichten van het lichaam, waardoor het kind leert om zijn of haar lichaam in verschillende posities te voelen en te controleren.
De TLR heeft invloed op de volgende motorische mijlpalen:
- Liggen op de buik
De reflex zorgt ervoor dat wanneer het hoofd naar achteren wordt gebogen, het lichaam zich uitstrekt, en wanneer het hoofd naar voren wordt gebogen, het lichaam zich buigt. Dit helpt bij de ontwikkeling van de spieren die essentieel zijn voor het optrekken, zitten en kruipen. - Zitten:
De reflex helpt het evenwicht en de houding te reguleren tijdens het zitten. Als de TLR niet goed geïntegreerd is, kan een kind moeite hebben met het behouden van een stabiele zithouding. - Kruipen en lopen:
De integratie van de reflex is essentieel voor de kruip- en loopfase, omdat deze bewegingen het lichaam leren om zich met vertrouwen en coördinatie voort te bewegen. - Hand- oogcoördinatie:
Omdat de reflex de spierspanning en het evenwicht beïnvloedt, heeft de TLR ook invloed op de fijne motoriek, zoals het leren schrijven of het manipuleren van voorwerpen.
Integratie van de Tonische Labyrint reflex
De voorwaartse reflex komt tevoorschijn rond de 11 weken zwangerschap, wanneer het hoofdje door de baarmoederwand naar voren wordt geduwd. Doordat de baby zich dan in de foetushouding trekt, kan hij/zij optimaal groeien. Rond 4 maanden na de geboorte integreert deze reflex van nature. De achterwaartse reflex komt tevoorschijn wanneer je baby geboren gaat worden en het hoofdje de spildraai naar achteren moet maken, waardoor de armen en benen zich strekken en je kind geboren kan worden. Kinderen die via een keizersnede geboren zijn, hebben deze belangrijke spildraai niet gemaakt.
Kenmerken van een nog aanwezige Tonische Labyrint reflex
Wat kan je bij je kind zien als de Tonische Labyrint reflex nog niet geintegreerd is?
- Last van wagenziekte
- Hoogtevrees
- Moeite met traplopen
- Problemen met rekenen
- Moeite met wiskunde
- Slecht evenwichtsgevoel
- Kan moeilijk afstanden, diepte, ruimte en snelheid inschatten
- Problemen met klokkijken, tafels leren of de maanden van het jaar leren
- Op de tenen lopen
- Weinig of geen tijdsbesef
- Het niet kunnen uitvoeren van meerdere opdrachten achter elkaar, slecht kunnen organiseren
- Te weinig(hypermobiliteit) of teveel spierspanning
- Niet goed weten waar je in de ruimte bent, waardoor je altijd ergens tegenaan wilt staan of juist dichtbij iemand
- Houterige motoriek