Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Voor ieder kind, maar vooral voor hooggevoelige Nieuwetijdskinderen is buitenspelen van essentieel belang. Vooral als ze overprikkelt zijn is dit de manier bij uitstek om tot rust te komen, maar ook preventief als je als ouder merkt dat je kind tegen overprikkeling aan zit. Ik realiseer me heel goed dat dit soms moeilijk in te schatten is.

Het ene kind reageert juist op overprikkeling door zich terug te trekken en een rustig plekje op te zoeken, het andere kind gaat door tot het er bij neervalt. Ik schrok van het feit dat maar 1 op de 5 kinderen dagelijks buiten speelt. Redenen om kinderen niet buiten te laten spelen zijn vaak dat ze vies worden, ze ziek kunnen worden, het weer, uit angst voor de veiligheid, maar ook uit tijdgebrek van de ouders.

Niet alleen met mooi weer, maar onder alle weersomstandigheden en juist ook elke dag zouden kinderen een tijdje buiten moeten kunnen spelen. Door middel van buitenspelen doen kinderen namelijk nieuwe ervaringen op.

Buiten is er ruimte om te volop te bewegen, te schreeuwen en lawaai te maken. Buiten is altijd wel iets te doen of te beleven. Ieder weertype roept weer andere gevoelens op en dagen kinderen uit tot ander spel.

1 op de 5 kinderen speelt dagelijks buiten

Spelenderwijs en experimenterend leert een kind een hoop van de wereld om ons heen. Buitenspelen is essentieel om deze en andere ervaringen op te doen. Buiten kom je in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden.

Gelukkig krijgt buitenspelen en vooral ook het belang hiervan steeds meer aandacht. Zelfs op de televisie heb je kinderprogramma’s over buitenspelen. Veiligheid bij het buitenspelen is belangrijk, maar een behoefte aan veiligheid en hygiëne voor kinderen, kan botsen met hun behoefte om buiten nieuwe ervaringen op te doen. Denk maar eens aan zand dat vies is terwijl  kinderen van alles in hun mond stoppen. Een klimtoestel is gevaarlijk want daar kan een kind immers van af vallen.

Te veilig is niet goed

Het is belangrijk om verantwoorde risico's te nemen. Een uitdagende omgeving nodigt een kind uit om op onderzoek uit te gaan, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen. Een kind moet leren dat de wereld er vanaf een verhoging anders uit ziet. Een kind moet leren dat zand in modder verandert als je er water bij doet. Maar ook dat wanneer je een bal tegen een helling gooit deze omlaag zal rollen. Dit soort ervaringen leer je niet vanuit een boekje, maar moet je in een gevarieerde omgeving opdoen, zelf ervaren.

In een uitdagende omgeving kan een kind zelf dingen ondernemen en zijn of haar grenzen te verleggen en leren om niet steeds afhankelijk te zijn van volwassenen. Het bos is ook een schitterende plek om buiten te spelen.

Door echt buiten te zijn, kan een kind ervaringen opdoen die het ervaren en zelfstandiger maakt. Daardoor voelt het zich zekerder en wordt het ook  sociaal vaardiger. Als een kind voor het eerst van de hoge glijbaan af gaat, geeft dat een succeservaring. Zo'n ervaring geeft zelfvertrouwen.

Een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld, maakt gemakkelijker contact met anderen. Je zult begrijpen dat wanneer een omgeving te weinig mogelijkheden biedt om nieuwe ervaringen op te doen, dat dan de drang om dingen uit te proberen vanzelf af zal nemen. Wat weer als gevolg kan hebben dat een kind daardoor onnodig onzeker wordt.

0
0
0
s2smodern

INPP Therapeut

inpp_trans_210.png

Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Waarderingen


Waarderingen