Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Melk en melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde levensjaar in voldoende mate aangemaakt.

Dit verklaart dat kinderen vanaf ongeveer deze leeftijd geen melk meer willen drinken, maar vaak door de ouders daartoe wel worden gedwongen omdat het zo goed voor hen zou zijn. Het kind ervaart dan nog contact met het eigen lichaam, maar kan daar helaas niets mee doen omdat het wordt gedwongen melk te drinken.

Lactase wordt de eerste drie levensjaren gevormd in het jejunum (de nuchtere darm). Lactose wordt door darmbacteriën omgezet in koolzuurgas (CO2) en melkzuur. Melkzuur trekt vocht aan waardoor (gemakkelijk) diarree kan ontstaan, eventueel met krampen, een opgezette buik en winderigheid door de gasvorming. Bij volwassenen kunnen door melkgebruik de volgende darmklachten ontstaan: opgeblazen buik, maagpijn, maag- en darmkrampen, winderigheid en ook diarree. Zelfs een colitis, een ontsteking aan de dikke darm, kan soms aan melkgebruik worden toegeschreven. Sojamelk, tarwe, maïs en pinda's kunnen ook deze klachten veroorzaken. Yoghurt en Biogarde met de goede bacteriestammen (rechtsdraaiend melkzuur)die de lactose splitsen, worden vaak wel goed verdragen, ook door mensen met diarree.

Intrinsic factor

Melk remt de vorming van de 'intrinsic factor', een (glyco)proteïne in de maag, waardoor de opname van vitamine B12 minder wordt. Het heeft daarom ook geen zin melk te gaan drinken omdat er B12 in melk zit. Door de verminderde opname van B12, kan het stofwisselingsproduct homocysteïne in het bloed stijgen, waardoor er meer kans op arteriosclerose, aderverkalking, ontstaat. Bepaling van vitamine B12 in het bloed zegt niets over de concentratie in de weefsels, de zogenaamde B12-depots. Het is belangrijk voor een aanstaande moeder om, naast foliumzuur, een hoge dosis B12 in te nemen en géén melk te drinken omdat, zoals gezegd, melk de opname van deze vitamines verstoort. Een tekort aan foliumzuur kan (naast het bekende open ruggetje) een miskraam, vroeggeboorte of ondergewicht van de baby veroorzaken. Na de geboorte van de baby kan er tenslotte een allergie optreden. Een deel van ons immuunsysteem zit in onze darm. De Peyerse plaques (darmvlokken), behorend tot het lymfesysteem, bevatten Immunoglobuline A (IgA). Door het drinken van melk wordt deze IgA vernietigd. Het IgA bevindt zich in de darmwand en zorgt ervoor dat grote eiwitten er niet doorheen kunnen. Bij een daling van het IgA kan er een zogenoemd lekkende-darm-syndroom ontstaan. Het lichaam reageert op lichaamsvreemde eiwitten en als gevolg daarvan kan een intolerantie of een allergie voor melk ontstaan. Door beschadiging van de darmwand verschrompelt het slijmvlies en verslechtert ons immuunsysteem. Melk laat een slijmlaag achter op het darmslijmvlies waardoor ook een verminderde opname ontstaat van voedingsstoffen. Doordat het IgA afgebroken wordt, vinden we een verhoogd
IgA in het bloed.

Fysieke problemen door melk

Naast tarwe, chocolade, eieren en pinda's kan ook melk ADHD veroorzaken. Het drinken van melk kan een tekort aan calcium, zink en magnesium tot gevolg hebben. Dat veroorzaakt een relatief teveel aan fosfor in het bloed. Hierdoor kan er agressie ontstaan, net als bij het overmatig drinken van cola waar ook veel fosfor in zit. Symptomen als angst, hyperventilatie, vermoeidheid, overgevoeligheid, enzovoort, worden aan te veel fosfor toegeschreven. Om het teveel aan fosfor te kunnen neutraliseren hebben we calcium nodig, waardoor een calciumtekort kan ontstaan. Er wordt veel melk gedronken in de (onjuiste) veronderstelling dat melk osteoporose kan tegengaan. Voor sterke botten helpt melk dus niet; het heeft eerder een negatief effect. Grote eiwitmoleculen in het bloed als gevolg van een lekkend darmsyndroom verhogen de zuurgraad in het bloed. In combinatie met het teveel aan fosfor wordt calcium aan de botten onttrokken; osteoporose wordt zodoende juist bevorderd. Kuitkrampen in de nacht en achteruitgang van het gebit kunnen eveneens ontstaan door het teveel aan fosfor en daardoor het tekort aan calcium in het bloed. Van Childlife is er een vloeibare drank om in deze calcium/magnesium behoefte te voorzien. Dit is echt onmisbaar voor ieder kind in de groei. 

Er zijn meer aandoeningen die in verband worden gebracht met melkconsumptie. Door de intolerantie of allergie voor melk kunnen er huidproblemen en problemen met de luchtwegen en het centraal zenuwstelsel ontstaan. Bij huidproblemen zien we in de regel eczeem. Ook als de moeder van de zogende baby melk drinkt, kan er bij de baby eczeem ontstaan. Verder zien we chronische verkoudheden, bijholteontstekingen, bronchitis, astma, hooikoorts, middenoorontsteking, migraine. Ernstiger aandoeningen als schizofrenie, reuma, diabetes bij kinderen, hart- en vaataandoeningen, borst-, prostaat- en dikke darmkanker evenals multiple sclerose (MS), amyotrofische lateraalsclerose (ALS) en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)zijn soms te voorkomen of te verbeteren door melk uit het eetpatroon te schrappen. Prof. dr. ir. Toon van Hooijdonk is bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan de Universiteit van Wageningen. Zijn leerstoel wordt gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)! In zijn inaugurele rede 'Melk: van grond tot gezond' stelt Van Hooijdonk dat de dalende consumptie van melk en melkproducten een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Terwijl uit een zeer groot opgezet voedingsonderzoek, the China Study, blijkt, dat alles van dierlijke oorsprong minder gezond is en het advies luidde dat we deze producten beter kunnen vermijden. Dit om het voor de consument eenvoudiger te maken!

Koemelk is voor kalfjes

Net als moedermelk alleen bedoeld is voor de baby, is de koemelk bedoeld voor het kalf. De eerste dagen na de geboorte van een kalf geeft de koe biest. Biest is speciaal bedoeld voor het zojuist geboren kalf om het immuunsysteem te stimuleren. Ook een baby zou in het eerste levensjaar zo lang mogelijk borstvoeding moeten hebben ten behoeve van onder meer de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Bron: De Natuur Uw Arts, 36e jaargang 2011, Nr. 211 , bladzijde 15

 

 

 

0
0
0
s2smodern

INPP Therapeut

inpp_trans_210.png

Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Waarderingen


Waarderingen