Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Als je als ouder zelf zo gezond mogelijk en bewust leeft, breng je dat bewustzijn over aan je kinderen. Je kind opvoeden als vegetariër dat ook nog eens biologisch eet is niet moeilijk als je zelf maar het goede voorbeeld geeft. Het milieu is veel te zwaar belast door het kweken van gigantische hoeveelheden ongezond vlees. Het is een keus anders in het leven te staan en te kiezen voor een gezond voedselpatroon.

 Of je er nu als ouder voor kiest om je kind geen vlees, vis, andere dierlijke producten of reguliere voeding zonder voedingswaarde te geven, dan wel of zoon of dochter op een dag zelf beslist geen vlees meer te willen eten, dan kan je enig voedingsadvies best gebruiken. Vanaf de leeftijd van twee jaar maken kinderen immers maar al te duidelijk wat ze wel en niet lusten. Hoe ouder ze worden, hoe meer zij ook hun zegje zullen willen doen over wat er op tafel komt.

Kinderen die opgroeien in een vegetarische/natuurlijke omgeving zullen gezonde, vezelrijke voeding en voedsel met een laag cholesterolgehalte makkelijker leren waarderen. De preventie van "beschavingsziekten" zoals suikerziekte of hart- en vaatziekten, begint al op zeer jonge leeftijd. Door een gezonde en evenwichtige voeding kunnen kinderen al zeer vroeg sterke beenderen en een stevig immuunsysteem ontwikkelen. De zeldzame studies die rapporteren over tekorten aan bepaalde nutriënten bij vegetarische kinderen concentreerden zich vooral op macrobiotische diëten. Hoewel sommigen je keuze om je kind biologisch vegetarisch op te voeden in vraag zullen stellen, inclusief experten zoals sommige kinderartsen, groeien en ontwikkelen vegetarische kinderen die evenwichtig eten zich heel normaal. Zij blijken doorgaans iets minder zwaar te zijn. De American Dietetic Association, de meest gezaghebbende organisatie ter wereld op het vlak van voeding, stelt dat "goed uitgebalanceerde vegetarische en veganistische voedingswijzen nutritioneel geschikt en gezond kunnen zijn voor kinderen". 

Belangrijke voedingsstoffen

Enkele belangrijke voedingsstoffen voor kinderen die via niet biologische voeding amper op te nemen zijn:

Calcium

Het risico op osteoporose op latere leeftijd zal kleiner zijn naarmate de botten zwaarder en steviger zijn op jonge leeftijd. Het calcium uitdrijvende effect van dierlijk eiwit (zie EVA-Magazine Zomer 2001) werd tot nu toe enkel gedocumenteerd bij volwassenen, maar het is erg waarschijnlijk dat dit effect ook bij kinderen speelt. Dat zou betekenen dat de inname van calcium bij kinderen die weinig tot geen dierlijke producten consumeren, efficiënter zou zijn dan bij omnivoren (alles eters). Calciumrijk voedsel dat kinderen meestal wel lekker vinden zijn vijgen, dadels, bereide tofu, gebakken bonen, broccoli, amandelpasta, sesamzaad (tahin) of verrijkte sojamelk. Andere groene bronnen zijn volle granen en niet-geraffineerde graanproducten, donkere bladgroenten zoals boerenkool, kool, broccoli en rapen. Deze bevatten goed absorbeerbaar calcium omdat ze weinig zogenaamde oxaalzuren bevatten, in tegenstelling tot groenten zoals spinazie, bieten, rabarber enz. Verder is calcium ook te vinden in wortels, zeewier, bloemkool, peulvruchten, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, noten (vooral amandelnoten, pistachenoten en paranoten), alfalfa, en agar agar.

Vitamine D

Om voldoende vitamine D via (indirect) zonlicht op te nemen, volstaat het dat kinderen twee à  drie keer per week een half uurtje buiten zijn. Verrijkte soja- of rijstmelk, margarines, ontbijtgranen enz. zijn goede vitamine D- bronnen. Ergocalciferol (de “plantaardige” voorloper van vitamine D) is onder meer te vinden in kool, (brand)netels, sinaasappels, gist en tarwekiemolie.

Vitamine B12

Lacto-ovo-vegetarische kinderen (die zuivel en eieren consumeren) blijken meer dan genoeg vitamine B12 in te nemen, maar wat veganistische kinderen betreft moet deze vitamine zeker de nodige aandacht krijgen. Dit vergt echter niet zoveel moeite, omdat sommige veganistische voedingswaren al verrijkt zijn met B12: sommige fruitsappen en ontbijtgranen zoals cornflakes of muesli... Als een veganistisch kind geen verrijkte voedingswaren eet, is een B12-supplement noodzakelijk (vermijd multivitamine-supplementen). Deze vitamine wordt beter geabsorbeerd samen met calciumrijke producten, en met producten rijk aan de vitaminen van het B-complex.

IJzer

Een ijzertekort komt het frequentst voor tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden, bij zowel vegetarische, veganistische als omnivore kinderen. Zorg ervoor dat je kinderen veel verrijkte (ontbijt)granen, sojaproducten, gedroogde vruchten, bonen en noten eten. Geef ze regelmatig producten die rijk zijn aan vitamine C, aangezien deze de opname van ijzer bevorderen. Goede ijzerbronnen zijn groene bladgroenten (o.a. peterselie, waterkers, paardenbloem, boerenkool, broccoli en andere donkergroene groenten). Je kan heerlijke groene sappen maken met bijvoorbeeld waterkers of boerenkool en er citroen en een zoetmiddel zoals stroop aan toevoegen. Je kan ook soep maken van linzen of erwten en ze mixen met groene bladgroenten zoals peterselie en koriander. Andere goede bronnen zijn vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, rozijnen, noten en zaden, die je allemaal in fruitsla kan verwerken. Gebruik ook regelmatig peulvruchten, volle granen, ontbijtgranen en zeewier.

Zink

Zink is onmisbaar voor goede leercapaciteiten, taakuitvoering en gedrag bij kinderen. Een tekort aan zink kan een slechte groei en ontplooiing van de kleine hersenen veroorzaken en de ontwikkeling van de hersencellen belemmeren - wat kan leiden tot leerstoornissen en emotionele en gedragsstoornissen. Een zinktekort heeft ook een aanzienlijk effect op de cognitieve functies, wat eveneens kan leiden tot leerstoornissen en een slecht werkend visueel geheugen. Goede zinkbronnen voor vegetariërs zijn zemelen, havervlokken, tarwekiemen, erwten, peulvruchten, tofu, tahin, noten en zaden, notenpasta en volle granen. Pompoen- en/of zonnebloempitten kunnen geplet worden en toegevoegd worden aan slaatjes en andere gerechten om de voeding te verrijken. Fytinezuur en vezels in sommige (ontbijt)granen zouden de beschikbaarheid van zink kunnen verminderen. Door het vezelgehalte in de voeding een beetje te reduceren (door bijvoorbeeld appels of ander vezelrijk fruit te schillen) kan de zinkabsorptie vergemakkelijkt worden. Geraffineerde producten bevatten wel minder vezels, maar zijn terzelfder tijd een minder goede bron van zink en andere mineralen.

Riboflavine (vitamine B2)

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan riboflavine en die kinderen kunnen aanspreken zijn verrijkte en volle granen, amandelen (amandelpasta) en avocado's. Groene bladgroenten en champignons zijn goede bronnen, ook al is het soms niet zo eenvoudig om kinderen er veel van te laten eten. Een oplossing kan zijn ze fijngesneden te verwerken in spaghetti- of lasagnesaus.

Vetten

Ook al moeten we uitkijken voor een teveel aan (verzadigde)vetten in de voeding, toch is het niet raadzaam vetten al te zeer te reduceren in kindervoeding. Voor kinderen van 2 tot 5 voorzien vetrijke voedingsmiddelen in de behoefte aan calorieën en voedingsstoffen. Vetrijk zijn o.a. noten, zaden, tofu(met mate) en kleine hoeveelheden toegevoegde vetten (olijfolie, lijnzaadolie, kokosvet, enz.). Belangrijker dan de vetten in de voeding te reduceren, is de kwaliteit van de vetten te verbeteren. Vooral in dit stadium hebben kinderen een grotere behoefte aan zogenaamde essentiële vetzuren (EVZ). Veganistische kinderen wordt daarom aangeraden dagelijks extra oliën, zoals lijnzaadolie, te gebruiken. EVZ zijn noodzakelijk voor de vorming van gezonde celmembranen, de ontwikkeling en werking van de hersenen en het zenuwstelsel, en ze verzekeren een sterk immuunsysteem. Lijnzaadolie is een opmerkelijk goede bron van alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel vetzuur. ALA uit voeding wordt in het lichaam omgezet tot EPA (eicosapentaeenzuur) en vervolgens tot DHA (docosahexaeenzuur), één van de bouwstenen noodzakelijk voor onze groei en ontwikkeling. Talrijke onderzoeken op dieren tonen aan dat DHA het leerproces verbetert, alsook het zicht, het geheugen en de concentratie. In een Rotterdamse studie ontdekten wetenschappers dat oudere mannen die meer DHA consumeerden, hun mentale vaardigheden beter behielden - inclusief het geheugen, concentratievermogen en het vermogen om verbaal te communiceren. Zonnebloem- en walnootolie zijn goede bronnen van EVZ. Geef de voorkeur aan koudgeperste oliën, en probeer andere oliën te beperken om de balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren te handhaven (zie EVA-Magazine Lente 2001). Gebruik regelmatig notenpasta (amandel-, hazelnoot en walnootpasta, enz.) Voeg een theelepel lijnzaad toe aan één van de hoofdmaaltijden. Lijnzaadoliën worden, net als bernagie-olie en primula-olie, gebruikt om hyperactiviteit bij kinderen te voorkomen en te behandelen. Gemalen lijnzaad kan over slaatjes of granen gestrooid worden (de oplosbare vezels in de zaden zullen de vloeistof in je granen erg dik maken als het te lang blijft staan). Als je lijnzaad (of lijnzaadolie) toevoegt aan gekookte granen, doe dat dan na het koken van de granen.

Geef je kind dagelijks een natuurlijk voedingssupplement ter aanvulling wat bij de leeftijd past. Voorbeelden zijn de Sterke Beer, AnimalParade, Babyplex, Solgar, Floradix, Optimax en Childlife. 

Kinderen vegetarisch of biologisch grootbrengen kan soms tot heftige discussies en soms zelfs conflicten leiden met familie, dokters of leraren.   

Praktische tips

Enkele praktische tips die je kunnen helpen om steviger in je schoenen te staan:

  • Leer zoveel mogelijk over vegetarische/biologische voeding. Waarom is het zo’n stuk gezonder?
  • Wanneer anderen zien dat je goed geïnformeerd bent en als je kan verklaren waarom vegetarische en biologische voeding perfect gezond kan zijn voor kinderen, zullen zij zich meer op hun gemak voelen. 
  • Leg je kinderen duidelijk jouw keuze uit om vegetarisch/veganistisch te zijn, bespreek dit met hen en vraag hun mening.
  • Geef duidelijk aan op een drinkbeker of broodtrommel welke gebruikt wordt op school of peuterspeelzaal dat je kind vegetariër is.
Bron: Vegetopia en EVA 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

INPP Therapeut

inpp_trans_210.png

Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Waarderingen


Waarderingen