Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Bijna iedereen weet dat kinderen behoorlijk hyper kunnen worden van zoetstoffen als suiker, kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, saccharine, sucralose maar ook kleurstoffen. Regelmatig waarschuwen artsen voor het gebruik van deze additieven, die vooral in kleur-, geur- en smaakrijke snoepwaar te vinden zijn, maar ook in alle andere levensmiddelen zijn toegestaan die je kind binnenkrijgt.

Zelfs in babyvoeding worden een aantal E-nummers toegestaan terwijl er ook oranje(oppassen) of rood(volledig vermijden) E-nummers tussen staan. E-nummers worden door de Europese Unie toegelaten en zouden niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar diverse onderzoeken wijzen heel iets anders uit.

Voorbeelden E-nummers

Volgens de Warenwetregeling babyvoeding (maaltijden en fruithapjes) geldend op 11-5-2012 mogen de volgende E-nummers nog steeds worden toegevoegd aan babyvoeding:

E-nummerStofWat is het
E101 Riboflavine Gele kleurstof
E141 Kopercomplexen van chlorophyllen Groene kleurstof, synthetisch
E160a Alfa- beta- en gamma- Caroteen Natuurlijke oranje kleurstof
E170 Calciumcarbionaat Witte kleurstof
E326 Kalium lactate Voedingszuur
E327 Calciumlactaat Voedingszuur
E504 Magnesiumcarbonaat Antiklontermiddel
E508 Kaliumchloride Zoutvervanger
E509 Calciumchloride Metaalbinder
E511 Magnesiumchloride Zuurteregelaar
E518 Magnesiumsulfaat Mineraal
E528 Magnesiumhydroxide Base
E529 Calciumoxide( Base
E530 Magnesiumoxide Antiklontermiddel
E577 Kaliumgluconaat Metaalbinder
E578 Calciumgluconaat Metaalbinder
E579 Ferrogluconaat Kleurstof en mineraal
E585 Ferrolactaat Mineraal

In meerdere Bambix papjes zit kaliumhydroxide (E525), een stof die aan kalveren wordt gegeven om de groei van hun hoorns te remmen en dat zou “gezond” zijn voor je kind?

De FSA (Food Standards Agency in Amerika) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers. Met name deze kleurstoffen (zie onderstaand overzicht Southampton Six) + Natriumbenzoaat (E-211) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD). De onderzoekers schatten dat ADHD met 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun producten.

Overzicht “Southampton Six”:

E-nummerStof
E-110  Zonnegeel FCF
E-122 Azorubine
E-102 Tartrazine
E-124 Ponceau 4R
E-104 Chinolinegeel
E-129 Allura rood AC
E-211 Natriumbenzoaat

Benzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. Een studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. Zo verhoogde de hyperactiviteit van 3-jarige kinderen tot 20% nadat ze drankjes met benzoaat dronken. Benzoaat in drankjes die vitamine C bevatten kan omgevormd worden tot het kankerverwekkende benzeen. Daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuren beschadigen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

Deze dranken bevatten (nog) benzoaat: Cola Everyday, Boxer Cola, Danone Vitalinea, Sprite, Sprite Zero, Orangina en Gini Lemon. Let vooral ook op het bekende snoepgoed van HARIBO. Deze zitten vol met E-nummers (verschillende soorten zelfs meer dan 12 dubieuze toevoegingen, waaronder de 6 hierboven genoemde Southampton Six”).

Gelukkig is er ook steeds meer natuurlijk(biologisch) snoepgoed waar ook geen gelatine in zit te verkrijgen. Merken zijn o.a. : Goody Good Stuff, Candy Freaks, Katja, CandyTree

Natuurlijke(biologische) tussendoortjes merken zijn o.a. Organix, Ella’s Kitchen, Hipp, Babybio, Ecobiscuit, Billy’s Farm, Trafo)

 

goody good stuff

 

 

0
0
0
s2smodern

INPP Therapeut

inpp_trans_210.png

Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult

Waarderingen


Waarderingen